Kvasový chléb
Jestli mi vedle kávy ještě něco výrazně změnilo přístup k potravinám, tak to je normální český chleba. Až do svých 32 let jsem o něm nevěděl skoro nic a vnímal jsem ho jako něco, co umí jen mistr pekař. Když kolega pan Cuketka vydal první návod, pojal jsem ho jako výzvu. 26.1.2012 jsem si založil žitný kvas a začal zjišťovat, jak se věci mají. Od té doby si veškerý svůj chleba peču (dvakrát týdně) sám, protože to považuji za kvalitní součást života a důležitou dovednost. Každý lesní chasník toto přeci musí ovládat!
25.1.2018 jsme s Cuketkou a Maškrtnicí spustili novou kváskovou mapu PečemPecen, kterou jsem nově naprogramoval a přispěl tam několika texty.
Karel (kvas) bydlí pořád se mnou a už mockrát se rozmnožil do dalších domácností. Žito a pšenici odebírám ze mlýna a vlastně už ani nevím, co je to kupovaný pecen. Občas mi někdo dá ochutnat „hele, tady maj' dobrej chleba“, ale do kvasové Šumavy to má vždycky tak daleko, jako z Berouna na Betelgeuze. Zůstávám u domácího. A když někdo bude chtít, tak ho to naučím.