Deníček
14.2.2019 1. výročí Fermentárum
Můj malý e-shop Fermentárum má první výročí, což sice nijak neslavím, ale jsem nadmíru spokojen, kolik zajímavých lidí jsem potkal, kolik zajímavých chutí jsem poznal a kolik nových vědomostí jsem nasál. A taky jsem zjistil, jak moc mě baví k lidem mluvit (když mám co říct a oni mi chtějí naslouchat) a jak moc stimulující pro mozek je tvořit dobře poskládané věty nesoucí jasně sdělení oholené o balast.
Hezkým zakončením sezóny bylo malé školení se Zuzkou ze Zkvašena pro dvacet fousatých, potetovaných a hrozně fajn kuchařů ze sítě restaurací Ambiente na téma fermentovaných nápojů, umami chuti a využití miso pasty.
27.12.2018 Houbovka 2018
Bohužel takhle špatný rok na houby, jako sezóna 2018, nebyl snad co kdo pamatuje. Jaro se přehouplo z mrazů rovnou do 17-20 °C bez srážek, což je pro jarní mykoflóru (vyžadující pravý opak) absolutní katastrofa. Smrže žádné, kačenek pět, o zbytku vřeckovýtrusných škoda mluvit. Zbytek roku byl natolik vysušený, že se dalo něco najít leda na Šumavě, kde prší dvakrát denně, nebo v Beskydech. Podle toho taky dopadl fotolov — jediná radost z vlastních nálezů byl houžovec vějířovitý (uložen do herbáře Národního muzea!) a zrnivka rumělková. Nedohnal to pak už ani podzim, takže jsem za celý rok vlastně vůbec neměl proč chodit ven, když bylo všechno na troud. Nezbývá, než zase doufat.
8.11.2018 Rumajzlík
Posledních pár let jsem se úplně vyhýbal alkoholu, protože ho vlastně nemám rád, rozhodně mi nevyhovuje motolice a vůbec ho považuji za zcela zbytnou poživatinu. Víno je chuťově zajímavé, ale otevřené nevydrží a mě baví ochutnávat nanejvýš jednotky až desítky gramů. Nicméně úplně zčistajasna na mě přišly chutě na rum. A tak jsem začal ochutnávat rumy. Jsem si jist, že na všechny modely, které mi chutnají, by mi odborníci řekli, že jsem něco jako vděčný divák muzikálů, ale je mi to buřt.
První byl Pyrat — méně sladký model a moc dobrá iniciace. Don Papa je sladký a ukrutně navoněný vanilkou, což je podbízivé a až se stydím, jak moc mi to vyhovovalo. Dos Maderas je jemný a polosladký, parádní pití. Božkov Republica Exclusive je takový levnější úsměvný odkaz na tradiční božkovské portfolio. ReimonenQ Rhum Ambré dovezený přímo z Guadeloupe je spíš koktejlový destilát bez zrání, nepije se samotný. Mount Gay XO je necukrovaný, ale zklamal mě skrz poměrně neurvalou pálivost a skoro až ředidlovou alkoholovost, což asi má být a je to to, co mi nechutná na whisky. Legendario jsem ochutnal jen někde v baru a bylo tak příšerně sladké, že jsem pojal podezření, že jsou to americký kapky na kašel. Mezi notábilis si zařazuji i skvělé Blue Mauritius, Cartavio z Peru a Atlantico Gran Reserva 25y. Zajímavý svět.
24.5.2018 Nový prohlížeč fotek
Po delší době jsem vyměnil prohlížeč fotek ve fotogaleriích, který splňuje moje představy o moderním řešení. Zůstaly zachované původní funkce, ale už se to přizpůsobuje i mobilům a reaguje na dotyk. Škoda, že nemám teď co fotit, letošní myko sezóna je tady v krasu a přilehlém okolí úplně na nule, tak se aspoň doučuji ptáčky podle hlasu a vzhledu. Na ty ale nemám ty masakrální teleobjektivy, takže foťák toho času spí.
2.5.2018 Kávový klub
Abych nevypadl ze cviku, tak brigádničím s bezva partou lidí z Kávového klubu o sobotních trzích, střídačkou dle potřeby na pražské Náplavce a na Kulaťáku. Nicméně: Qwertius don't latte art!
16.2.2018 Fermentárum
Svou původní hobby činnost pěstování a rozesílání kultury na zázvorové pivo jsem upgradoval na plnohodnotný mini e-shop s dalšími odpudivými klky, rosoly a žvahlavy, přivítejte
25.1.2018 Pečempecen
Zželelo se mi staré kváskové mapy, do které se hlásili dobrovolníci rozdávající kvas na pečení chleba. Mapu krmili ručně záznamy brigádníci a pak už ani to ne, tak jsem celý systém uchopil a naprogramoval do samoobslužné podoby. A přidal pár řečí o pečení a vedení. Nakonec jsme to s Cuketkou a Maškrtnicí fakt spustili, tak jsem zvědav na provoz.
7.1.2018 Nové webovky
Vyrobil jsem si tuhle novou osobní stránku, aby trochu více zase reflektovala to, čím se zabývám. Ta stará mi sloužila pěkně 10 let, ale už to byl spíš takový glaciální relikt než důstojná prezentace. Něco jsem převedl a zachoval, něco úplně zahodil. Třeba svou minulost vývojáře kapelních a festivalových webů — to už je tak dávno, že už to snad ani není pravda. Děkuji za přízeň, jdu se pustit do zcela nového projektu!
3.10.2017 Kompilace novinek
Velmi usilovně přemýšlím nad výrobou nové a jednodušší osobní stránky, která zahodí vše, co už není pravda, a naopak výrazně přehledněji bude informovat o tom, čím se v tu danou dobu zabývám. Jednou se mi určitě bude chtít na tom utratit nějaký čas. Už aby to bylo. Tahle stránka slouží přeci jen už deset let.
Fermentace potravin mi vstupují do životního rytmu čím dál tím neodbytněji, zkouším malé fermentační workshopy, provádím korekturu 150 článků na Zuzčině blogu Zkvašeno.
Čím dál tím více nenávidím chytré telefony a sociální sítě, které v lidech utloukají tvořivost, percepci, žerou jim čas a činí je nanicovatějšími. Kdo rozezná dnes logo facebooku od loga twitteru? Kdo plod habru od jilmu?
V parlamentních volbách si přeji, aby si lid zvolil to, co zaslouží, a pak se podle toho také po zásluze měl. Ač se bude jednat o další demontáž svobody jednotlivce, umyju si nad tím ruce. Možná i nohy.
Je podzim a skvěle rostou houby, v mykoalbech mi přibývají i prvonálezy. Pořád mě ještě nepustila odhodlanost pochytat je všechny. Sice mi to zabere zbytek života, ale neuděláš nic.
Je podzim a naskytlo se nemálo kávových cateringů, akcí a i jedna přednáška, což se neslučuje úplně s průzkumem lesů. Ale espresso se mi ještě u kávovaru neomrzelo, peru to do národa pod tlakem (jak jinak).
13.7.2017 Vajíčka
Stárnutí je skvělý proces v tom ohledu, že máme možnost se pořád v něčem zlepšovat a sbírat moudrost (až si to nakonec vezmeme pěkně do hrobu). Proto se pořád těším na to, co mi čas přinese do zásoby osobních kreditů. Třeba teď jsem se konečně v osmatřiceti naučil, jak donutit vajíčko uvařené natvrdo, aby opustilo skořápku bez toho, aniž bych musel vzteky mrsknout připravovanou krmí o zeď.
Uděláme to postaru: kdo chce návod, tomu ho rád pošlu mejlem.